Reason for my ego battery failure determined. I resolved the problem!

  • 3
  • Idea
  • Updated 3 weeks ago
  • Under Consideration
  • (Edited)
The 4 Ah battery quit and was flashing red and then off. According to what I read on posts, it was remotely possible that the battery overheated even though it was a cool day and I was not using the leaf blower on the turbo setting until it "failed" and shut off the blower. It would not charge, flashed red and then showed a full charge. The next day, I put it in the refridgerator for 2 hours at 34 degrees F. Then it charged normally to a full charge and the "malfunction" disappeared. The battery is a little over 3 years old and I have always kept it fully charged, take it off the charger when charged and placed it on a shelf in the basement. It appears that I just saved between $206 and $239 for a new battery! I hope this will help someone else with the same problem. I will update this post if the battery fails again.
Photo of GarryK

GarryK

  • 240 Points 100 badge 2x thumb

Posted 4 weeks ago

  • 3
Photo of Blue Angel

Blue Angel, Champion

  • 163,074 Points 100k badge 2x thumb
Thanks for the post, Garry! Yes, it seems some batteries may fall victim to failed temperature sensors, in which case refrigeration can bring them back.
Photo of Robert Luby

Robert Luby

  • 60 Points
Thank you Gary..  I may have the same problem with my 7.5 ah lawn mower battery.  (2 months old). So I just ut it ion the freezer.  Hopefully a couple of hours will reset the temp sensor..  Since it doesn't charge now, ( it stays at 25pct when on the charger).  a try can't hurt.
Photo of szwoopp

szwoopp, Champion

  • 63,400 Points 50k badge 2x thumb
Refrigerator Robert !

Definitely not the Freezer