Power Head trimmer attachment stops spinning

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 months ago
  • Solved
Just recently the trimmer attachment for my Power Head developed a problem.

When I hold down the trigger, the trimmer head will briefly spin as normal, however after 5-10 seconds, it makes an awful "grinding" noise, like it can't spin anymore.

I take out the battery and I manually spin the trimmer head with my hands, and there is a lot of resistance as it spins. But after about 5-10 seconds of manually spinning the head, the resistance magically goes away and I can manually spin it without issus.

However, after I put a battery back in and hold the trigger, it will only spin normally for 5-10 seconds until it make the grinding noise again, and I have to manually spin it again to get the resistance to go away.

I've tried multiple batteries, so it's not the battery. The guard is attached, so that shouldn't be the issue.

I purchased the item in October 2017.

Any advice?
Photo of Michael

Michael

  • 120 Points 100 badge 2x thumb

Posted 3 months ago

  • 1
Photo of Oregon Mike

Oregon Mike, Champion

  • 27,514 Points 20k badge 2x thumb
Official Response
When it makes that noise and stops, have you tried separating the trimmer attachment from the power head and just turn the trimmer head to see if the binding is still there? Trying to determine if it's the trimmer head attachment or the power head part. Have you tried disassembling the trimmer head assembly, based on the instructions in the manual, to see if you can see if anything is broken or binding up? (Assuming it's the trimmer head that's the problem)
The good part is it's still under warranty so you can call EGO CS. Call early in the day to avoid hold times.
They can be reached at 1-855-EGO-5656 (1-855-346-5656) from 8:30AM - 8:00PM EST (Monday - Friday) & 10:00AM - 6:00PM EST (Saturday & Sunday).