Battery not charging

  • 3
  • Question
  • Updated 2 weeks ago
  • Answered
When I place my discharged 56v battery (red indicator) on my charger, the charging light briefly shows on green bar then all 4 green lights come on. The battery is still dead and the charger does not initiate a charging cycle. What’s up?
Photo of John Vaille

John Vaille

  • 100 Points 100 badge 2x thumb
  • concerned

Posted 11 months ago

  • 3
Photo of Oregon Mike

Oregon Mike, Champion

  • 65,338 Points 50k badge 2x thumb
Sounds like you are trying it on the rapid charger. Do you also have a standard charger? If so, give it a try on there to see if it's the battery or charger. Alternately, if you have another battery that you know will charge on the rapid charger put it on the rapid charger to make sure the charger is working ok.
Photo of craig koralek

craig koralek

  • 142 Points 100 badge 2x thumb
I took the battery and banged it on the concrete garage floor.  I then put it back in the mower and, presto, it worked!
Photo of szwoopp

szwoopp, Champion

  • 96,532 Points 50k badge 2x thumb
Probably not a good system.  A call to customer service would be much more helpful in the long run.
Photo of craig koralek

craig koralek

  • 142 Points 100 badge 2x thumb
Actually, my battery was out of warranty by a month. I called EGO and they said “tough luck.” I checked and a new battery was nearly $200. Spending that much every 3 years is absurd. I only use the mower 5
months a year. I looked online and someone suggested giving the battery a hard tap. It worked and had been recharged several times since. It is with a try!!!!
Photo of Chris Coppola

Chris Coppola

  • 80 Points 75 badge 2x thumb
Just read this. Same here. I'm lazy, so I assessed the flattest/most durable surface of the battery, held it approx. 6 inches off my concrete garage floor, and whacked it. One solid hit but not like a neanderthal. Put it on the charger and the fan fired up, all lights in order. Thank you, internet!
(Edited)
I just read all the messages and responses here, and spent half an hour on the phone with customer support. Nothing they suggested worked. As a last resort, and kind of as a joke, I held it a couple inches off the floor and dropped it, and now it’s charging like normal. Go figure.
Photo of Renee Hughes

Renee Hughes

  • 72 Points
OMG!!!! Chris Coppola, I have been having major problems out of my battery as well, My charger was free, it came with my lawn mower, so why would I tear it up, but I took your advice because I was tired of it acting up, so I held it 6 inches off of my carpet and dropped it and guess what it is charging... Thank you soooooo much because I got my EGO Lawn Mower with all the accessories for $300.00 dollars in 2015 that is when they were experimenting with the idea of a battery charge lawn mower and I priced one today and I was like I can't afford it, so I said it couldn't hurt to try it and I am soooo happy I did.. again thank you...
(Edited)
Photo of Don Myers

Don Myers

  • 70 Points
I'm glad I found this.  One of my 2.0 AH batteries quit last week.  If I put it on the charger, the fan would kick on, it would flash green a few times, then go to solid red to indicate a bad battery. I just tried banging it on the garage floor, and putting it on the charger. It worked!  It's now charged and ready to use. Thanks!
Photo of Renee Hughes

Renee Hughes

  • 72 Points
Don Myers, When I purchased my Ego Lawnmower 4 yrs ago for $300, with all of the accessories included..I priced some batteries and they were way over my budget, so throwing the battery around is a lot cheaper than purchasing one, because my warranty expired last year.. Happy cutting...
(Edited)
Photo of olsenps

olsenps

  • 60 Points
Worked for me too.  Battery was seemingly dead, wouldn't charge, and plugging in the charger after the battery was in place didn't work.  Dropping the battery from about 4" off the floor got it to again start charging.
Photo of David

David

  • 90 Points 75 badge 2x thumb
did not work for me
Photo of John Vaille

John Vaille

  • 100 Points 100 badge 2x thumb
Oregon Mike,
I only have the one charger that came with the mower. It has worked well for 3 years, but now when I place the battery on the charger a single green light comes one for a second or so and then all four lights come on the charger indicating that the battery is charged. Before this, it the charger fan would come on and the battery charge over the next few minutes/hours. Now there is nothing happening to the battery. The indicator on the battery remains red. 
Frankly, I suspect that the charge is not working properly. When I unplug the charger a, wait a minute or so and replug it, the first green light comes on and the fan stars for about a second. When I put the battery in, the first green light lights and then all four light up. No fan, no charging cycle.
Photo of szwoopp

szwoopp, Champion

  • 96,532 Points 50k badge 2x thumb
You could try putting the battery on the charger with the charger not plugged in.  Then with the battery in place plug the charger in.  This can reset their brains.

Worth a try.  Then call CS like David said
Photo of David HD

David HD, Champion

  • 34,738 Points 20k badge 2x thumb
John, I would contact Customer Service in the morning to have them diagnose the problem.  If the charger is defective, then they will send you a replacement charger.  This occurred to me last year as well, and EGO took care of it - so you are covered!

They can be reached at 1-855-EGO-5656 (1-855-346-5656) from 8:30AM - 8:00PM EST (Monday - Friday) & 10:00AM - 6:00PM EST (Saturday & Sunday).

Photo of Holly Redmond

Holly Redmond

  • 70 Points
can't get a hold of any one ! aggerivating!

Photo of Lee Filbert

Lee Filbert

  • 110 Points 100 badge 2x thumb
Same issue with my charger and battery after 2 years. They just sent a new battery and now that will not take a charge. 3 weeks of downtime, with limited support. It took 3 calls with call backs when I was not near the device to troubleshoot.
Photo of szwoopp

szwoopp, Champion

  • 94,716 Points 50k badge 2x thumb
Are you certain the battery needs a charge,  It will not charge if close to fully charged already.

Do you have another charger to determine if the charger is the issue.
Photo of Chad Redman

Chad Redman

  • 60 Points
I thought this was a joke, battery indicator red, all lights on charger green...not charging....dropped battery with light side up from about 10 inches 6 times, it’s now taking a charge...and now I wonder why this is such a common issue...why a minor jarring wakes the battery from a slumber...regardless, it worked and thank you all!!
Photo of Don Myers

Don Myers

  • 70 Points
I'm guessing the pack contains 18650 battery cells, and there's some oxidation on the contact points. I remember when I was a kid, sometimes a radio wouldn't work if it sat awhile.  I could slap it and it would jar the batteries enough to have good contact.  Could be the same thing. If the cells are protected, they could be really sensitive to things like that. Just my guess.  I've never opened one up to look at the inside. Seems a lot of packs use those 18650 batteries crammed into one pack though.
Photo of Lee Filbert

Lee Filbert

  • 110 Points 100 badge 2x thumb
New battery was fully discharged since I ran it down after receipt.  CS is sending out a new charger.
Photo of john pettinger

john pettinger

  • 80 Points 75 badge 2x thumb
My battery went out after 2 years and 10 months, I called the EGO customer service and even though I had not initially registered the product, he went ahead and registered the product and sent out a new battery as there is a 3 year warranty on that.
Photo of szwoopp

szwoopp, Champion

  • 93,644 Points 50k badge 2x thumb
Good to hear John.  Ego CS does a great job in my experience as well.
Photo of Tim R. Benson

Tim R. Benson

  • 164 Points 100 badge 2x thumb
I have two EGO 5Ah batteries. One from a mower 3 years ago and one recently this year. The mower battery looks like it charges on the charger but when I try and use it it goes red right away. Tried the temperature trick and tried to run it down did not work. What worked was dropping it about 6 ” 6 times on a hard surface lights side up. Apparently they build up with oxidation and this refreshes the contacts on the inside. I thought someone was crazy for mentioning it but it works great now.
Photo of David

David

  • 130 Points 100 badge 2x thumb
This happened to my battery over a week ago and no response from EGO.  How long does one wait before going back to gas?  lawn is growing.
seems like a fast resolve kind of issue seeing that Home Depot is local everywhere.